Cursus digital print design met Adobe Photoshop (dessinontwerpen)

 

Het ontwerpen van een dessin (all-over print) is een specialisatie. Deze cursus leert je hoe je (fotografische) dessins maakt met Adobe Photoshop, geschikt voor digitale druk voor op o.a. textiel. 


Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor mensen met een interesse in mode, textielontwerpen of interieur en die voor hun huidige beroep of hobby willen leren om dessins te ontwikkelen speciaal voor digitale druk.
De cursus is ook geschikt voor mensen die eerder de cursus of privéles dessinontwerpen/print design met Adobe Illustrator hebben gevolgd en interesse hebben om fotografische dessins te leren ontwikkelen specifiek met Adobe Photoshop.

Doel
Leer (fotografische) dessins (all-over prints) te ontwikkelen met Adobe Photoshop. Deze zijn vooral geschikt voor digitale druk. Aan het einde van de lessen kun je werken met Adobe Photoshop en heb je enkele commerciёle dessins gemaakt voor de branches : mode, interieur, of stationery. Je kent de technische vereisten en toepassingen in Adobe Photoshop. Adressen van leveranciers waar in kleine en/of grote oplage stoffen digitaal gedrukt kunnen worden, worden je aangereikt. Eén les zal plaatsvinden bij House of U in Someren. Dit is de bekendste digitale textieldrukker. Hier krijg je een rondleiding, zodat je nog meer leert van het digitale drukproces.
Na de cursus heb je de mogelijkheden als freelancer (werken voor een agent, eigen acquisitie of verkoop van je eigen ontworpen producten) ontdekt, als ook het werken in loondienst. Ook heb je een aantal verkoopbare ontwerpen vervaardigd.

Inhoud

 • Retoucheren van afbeeldingen of handgetekende illustraties (ook acquarel) voor in je all over print
 • Vrijstaand maken van afbeeldingen of handgetekende illustraties (ook aquarel) voor in je all over print
 • Aanpassen van afbeeldingen of handgetekende illustraties (ook aquarel) voor in je prints, bijv. aanpassen van kleur.
 • Werken met filters
 • Het maken van een basisrapport (herhaalde print / patroon) voor verschillende sectoren als: interieur, stationery en mode.
 • Het maken van een gevarieerd rapport (herhaalde print / patroon)
 • Het maken van 2 verschillende soorten fotografische rapporten (allovers)
 • Toevoegen van texturen
 • Motieven schilderen in Photoshop
 • Maken van een dessin (allover print) met een grafische compositie
 • Werken met vectoren in Photoshop.
 • Kleuren reduceren en scheiden voor zeefdruk
 • Mock-up maken voor rechte oppervlakken en geplooide oppervlakken
 • De samenwerking met Illustrator
 • Aanleveren van bestanden
 • Je leert over industriële textieltechnieken en waar je rekening mee moet houden bij het ontwikkelen van een dessin
 • Werken voor een agent vs. eigen acquisitie

Je leert gedurende de cursus de functionaliteit van het programma volledig beheersen. Het lesmateriaal start bij de basis.

Tijdens de cursus wordt er steeds teruggekoppeld naar hoe het in de praktijk werkt als dessinontwerper (ook wel print design / surface pattern designer genoemd). Daardoor heb je aan het eind van de cursus een goed beeld van wat het beroep dessinontwerper inhoudt.

Je leert het toepassen van de technische vereisten voor de industrie. Je leert dessins maken voor: fashion, textiel, interieur (beddengoed, behang), stationery.

Er wordt nadruk gelegd op het maken van commerciële dessins.

Het lesmateriaal is digitaal. Na iedere les ontvang je het behandelde lesmateriaal per email als PDF. In dit lesmateriaal staat alle inhoud gedetailleerd uitgelegd. Zo kun je na de cursus de behandelde onderwerpen gemakkelijk herhalen.

Bij een minimale aanwezigheid van 2/3, ontvang je een bewijs van deelname.

Niveau
het niveau van de cursus is vergelijkbaar met HBO.

Studiebelasting
Het advies is om thuis ongeveer 2u per week aan de cursus te besteden.

Vooropleiding en benodigdheden
Voorkennis van Adobe Photoshop is niet vereist. Om thuis verder te kunnen oefenen is het nodig om over Adobe Photoshop te beschikken. Download de gratis 7 dagen proefversie hier.
Cursisten van Textilice kunnen een jaarabonnement van Creative Cloud (=alle programma’s van Adobe) nemen voor €140,50 incl. BTW.

Waar?
Locatie: het oude klooster / museum op de Breusterstraat 27, Eijsden, nabij Maastricht. Recht voor de deur gratis parkeren.
De vierde les zal plaatsvinden bij House of U in Someren.

(Tip: via NS , Kruidvat, Primera, Hema e.d. zijn vaak goedkope treinkaartjes te krijgen.)

Programma en kosten:

Cursus voorjaar
6 zaterdagen
Startdatum:
nog niet bekend
Overige data:

Lestijd van 11 – 16 u (zaterdag)

De kosten van de cursus bedragen: €395,- (vrijgesteld van btw)

Docent:
De lessen worden gegeven door dessinontwerpster Jolieke Ubachs. Jolieke geeft ook les in de opleidingen textieldesigner en modeontwerpen bij Syntra in Hasselt. Jolieke is een Adobe Certified Expert en Instructor.

 


Inschrijving & betaling:

Bij betaling via Ideal is deelname direct bevestigd. Je ontvangt een bevestigingsfactuur via de mail.

Heb je niet de mogelijkheid om met Ideal te betalen en wil je met een factuur betalen? Kies dan voor betaling via factuur. Je ontvangt de factuur direct in je mailbox. Let op: je inschrijving is pas definitief als we het bedrag hebben ontvangen. Om zeker te zijn van je deelname, adviseren we je om zo snel mogelijk te betalen.

Heb je niet de mogelijkheid om met Ideal te betalen en wil je met een factuur betalen? Kies dan voor betaling via factuur. Je ontvangt de factuur direct in je mailbox. Let op: je inschrijving is pas definitief als we het bedrag hebben ontvangen.

 • Betalen met Factuur
  Voor deze betaalwijze brengen we €12,50 administratiekosten in rekening.

• Onze cursussen en workshops zijn BTW vrij.
• Vindt de cursus geen doorgang; wordt direct jouw cursusgeld teruggestort
• Wil je betalen in termijnen? Neem contact op met info@textilice.nl
• Overige voorwaarden: Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op de inschrijvingen.

Annulering
Na inschrijving heeft u recht op 14 dagen bedenktijd, mits de cursus / workshop niet binnen deze 14 dagen start. Binnen deze 14 dagen kan de deelname kosteloos worden geannuleerd. Het annuleren van deelname is alleen schriftelijk, bijvoorbeeld via email, mogelijk.
• Bij opzegging minder dan 7 weken vóór de eerste cursusdag is de helft van het cursusgeld én €12,50 aan administratiekosten verschuldigd.

• Bij opzegging minder dan 10 dagen vóór aanvang van de eerste cursusdag is 75% van het cursusgeld én €12,50 aan administratiekosten verschuldigd.
• Wanneer u tijdens de cursus / workshop opzegt, is geen restitutie van het cursusgeld mogelijk.

• Textilice is niet verplicht een alternatieve cursus / workshop of inhaallessen aan te bieden bij voortijdige beëindiging van een workshop of cursus.
• Indien u voor aanvang van de eerste cursusdag wegens ziekte of ongeval uw deelname wenst te annuleren, dan is volledige restitutie minus €12,50 aan administratiekosten van cursusgelden mogelijk. In dit geval dient binnen 20 dagen na de annulering een doktersverklaring te worden overgelegd. 
De termijn voor retourbetaling is 2 weken. 


Textilice is een CRKBO geregistreerde instelling.

Locatie Textilice:

 • Textilice