sep 062021
 

Patricia Hooning werkt als visualiser voor haar bedrijf Fishuals. Het is alweer 5 jaar geleden dat Patricia les in dessinontwerpen heeft gevolgd bij Textilice.

De ene na de andere leuke opdracht op het gebied van print design, illustreren en grafisch design komt op haar pad. Tijd om haar het hemd (met Fishuals-print?!) van het lijf te vragen om jullie wat “insight information” te geven!


Fishuals voor BB Chum

 • Je hebt op verschillende manieren je dessins verkocht; via Bol.com, verkoop op een beurs en diverse
  Welke werkmethode bevalt jou het beste?

Inderdaad werk ik op verschillende manieren, maar wat ik eigenlijk het fijnste vind, is om in opdracht te werken. De klant en ik weten beiden waar we aan toe zijn. Vervolgens kan ik aan de slag gaan en ben ik even zoet met die opdracht.
Ik maak eerst een offerte gebaseerd op een ingeschat aantal uren. De prijs hangt af van de opdracht; soms zit er namelijk ook grafisch werk bij. Dan is de prijs gebaseerd op het aantal uur illustreren, het maken van dessins en het aantal uur grafisch ontwerpen. Ik specificeer nauwkeurig wat ik ga maken en wat mijn werkwijze is.
Vorig jaar heb ik voor het eerst op een beurs, Evolution Fair, gestaan. Vanwege Corona was het erg rustig. Gelukkig heb ik wel de kosten van de deelname terugverdiend met de verkoop van dessins.
Dit jaar kijk ik eerst hoe de beurzen verlopen. Dan kan ik volgend jaar eventueel weer deelnemen. In de tussentijd heb ik geen vrij werk meer bijgemaakt, omdat ik alleen maar bezig ben geweest met werk in opdracht.

Er zijn ook kussens met ontwerpen van mij te vinden op Bol.com, maar dit gaat via het bedrijf Buitenkussens. De bedrijf heeft een aantal ontwerpen van mij gelicenseerd. Per verkocht kussen krijg ik hier een commissie over. De ontwerpen mag ik echter niet meer gebruiken voor buy out aan andere klanten. Om deze reden heb ik niet veel ontwerpen bij Buitenkussens liggen.

Ik sta dus open voor verschillende manieren van werken, maar een opdracht met een briefing van de klant en een prijsafspraak vind ik uiteindelijk het prettigst!

 

Fishuals voor Buitenkussens

 • Zoek je de opdrachtgevers zelf of vinden zij jou?

Vaak ben ik zelf benaderd door opdrachtgevers. Ook haal ik opdrachten binnen via Social Media.

Voor de Xenos heb ik nu 3 projecten voor feestartikelen gemaakt. Zij hebben mij benaderd via Instagram. Twee jaar geleden heb ik voor het eerst een opdracht voor hun gemaakt. Deze serie ligt nu in de winkels en heet “Feestbeest”.  Een paar maanden later mocht ik wederom een serie maken. Deze serie is echter vanwege Corona nog steeds niet in de winkels verschenen. De afgelopen tijd waren er natuurlijk geen kinderfeestjes. Ik hoop deze serie snel te zien verschijnen in de filialen.

Begin dit jaar heb ik een derde serie gemaakt voor Sinterklaas-producten. Ik verwacht dat deze binnenkort in de winkels ligt. Heel spannend om het eindresultaat te zien! En uiteraard ga ik dan ook weer Sinterklaas vieren!


Fishuals voor Xenos

Ik reageer ook regelmatig op opdrachten die ik via Facebook voorbij zie komen. Ik zit in diverse Facebookgroepen gericht op ZZP-ers en ondernemers, zoals Ambitieuze Meisjes en Business Women Nederland. Daar heb ik de meldingen voor aanstaan, zodat ik snel kan zien als er een interessante opdracht geplaatst wordt. Op zo’n opdracht komen veel reacties, dus is het belangrijk om snel te reageren. De opdracht voor het Centraal Station in Utrecht, waarbij ik een ontwerp voor de hele balustrade heb gemaakt, heb ik ook gekregen via een oproep op Facebook.

Waar ik nu mee bezig ben? Op dit moment werk ik aan illustraties en dessins voor een groot Nederlands herenmerk. Deze collectie komt dan volgend jaar in de winkels!


Centraal Station Utrecht

 • Op welk ontwerp ben je het meest trots?

 Op dit moment ben ik het meest trots op mijn laatste prentenboek! Dit was een opdracht via een PR-Buro uit Londen voor het illustreren van een prentenboek voor een ‘kids awareness campagne’ in Amerika. Uiteindelijk werd het geen campagne maar een prentenboek dat uitgegeven gaat worden via een uitgever. Normaal zou een prentenboek een jaar werk kunnen kosten, maar binnen 2,5 maand moest dit project klaar zijn! Het boek wordt uitgegeven door een van de grootste Amerikaanse uitgevers. Ik moest deelnemen aan veel calls met mensen uit Londen, LA en New York. Achteraf gezien vraag ik mij af hoe het gelukt is om het prentenboek af te krijgen; ’s ochtends om 8u beginnen met schetsen, illustreren, uitwerken, calls en ook nog mijzelf verdiepen in de materie van het onderwerp… En dan tot 2u ’s nachts doorgaan! Er zat heel veel druk achter! Enerzijds geeft dit veel stress, maar aan de andere kant houd ik van snel schakelen en snel doorgaan!
Helaas kan ik het resultaat nog niet laten zien. Dit mag pas als het boek uitkomt in februari 2022.


In afwachting van haar nieuwste werk… hierbij illustraties van Patricia van haar eerste kinderboek.

 

 • Wat wil je nog graag bereiken op het gebied van dessinontwerpen? Zijn er
  specifieke bedrijven die op je wishlist staan?

 Ik vind behang ontwerpen nog steeds heel leuk. Zeker als het ontwerp expliciet mag zijn. Graag zou ik dan willen ontwerpen voor bedrijven als Graham & Brown, Mind the Gap en Cole & Son, maar ook Nederlandse bedrijven als Beddinghouse en Eijffinger staan op mijn wishlist. Ik heb wel eens contact gehad met Graham & Brown in Nederland  maar helaas is hier nog niks uit voortgekomen. Ook Cole & Son heb ik gesproken op Heimtextil. Vervolgens mocht ik mijn portfolio mailen, maar toen kwam Corona en ondertussen werken mijn contactpersonen daar al niet meer.
Ontwerpen voor Beddinghouse en Eijffinger is moeilijk, want buiten dat ze soms inkopen bij Heimtextil, werken ze alleen met inhouse designers.

Nu het met Corona iets rustiger is, moet ik Cole & Son maar weer eens opnieuw benaderen!

  

 • Kun je een DO noemen voor aspirerende dessinontwerpers? En kun je ook een DON’T noemen?

DO: ik vind dat je heel veel moet maken. Eigenlijk moet je er dag en nacht mee bezig zijn. Het moet je passie zijn. Zoek hierin je eigen ding, je eigen stijl om je te onderscheiden. Ontwerp waar je zelf blij van wordt.

DON’T; kopieer niet van anderen. Kijk bij anderen om inspiratie op te doen, maar blijf bij jezelf.
Nog een tip; werk niet ‘zo nu en dan’. Je moet wel écht door blijven gaan. Uiteindelijk ben je altijd met ideeën en ontwerpen bezig. Of je nu in de natuur loopt of gaat shoppen… inspiratie ligt overal! Als ik in winkels loop, maak ik vaak foto’s van leuke merken en producten zodat ik later eens die bedrijven kan benaderen.

 

 • Deze zomer na de lockdown en met bijna al onze vrijheden weer
  terug; hoe zou je deze visualiseren in een dessin? Kun je dat
  omschrijven?

 Ik droom om op een tropisch eiland te liggen; met gekleurde strandstoelen, kleurrijke bikini’s, visjes, parasolletjes, cocktails en nog veel meer! Ik zou dit verwerken tot een Toile de Jouy.

 • Heb je op werkgebied je doel bereikt? Kunnen we zeggen dat je als
  creatief ondernemer en eigenaar van Fishuals je eigen droombaan hebt
  gecreëerd?

 Met wat ik nu doe, daar zou ik graag mee door willen gaan. Ik zou met nog veel meer leuke merken willen gaan werken in de toekomst!
Mijn persoonlijke doel is om nog een eigen atelier te hebben. Ik deel nu nog een ruimte met mijn man en ik werk veel in de woonkamer. Een eigen ruimte waarin ik al mijn spullen kan laten liggen en met mijn verf zou kunnen smijten zou heel fijn zijn!

Patricia is beschikbaar voor commissies.
Volg Patricia via:
https://www.facebook.com/patricia.hooning

https://www.instagram.com/fishuals.nl/

Sorry, the comment form is closed at this time.