Masterclass Passementen

 

Masterclass: Passementen | verwerken van bijzondere koorden en band in een ornament op stof

Waar en wanneer?
Datum: nog niet bekend
Locatie: het oude klooster / museum op de Breusterstraat 27, Eijsden, nabij Maastricht. Recht voor de deur gratis parkeren.
Tijdstip: 10.00 -16.30u

Kosten
De prijs is € 135,- inclusief BTW, materialen, gereedschappen en evt. gebruik van een borduurraam.

Voor wie?
Voor iedereen die een passie heeft voor ambachtelijk verfijnd handwerk!

Doel
Bijzondere koorden en band worden als rijke versiering veel toegepast in de couture en fashion (denk aan de mode van Balmain en Dolce & Gabbana). Ook in interieur design en historische kostuums worden passementen veel gebruikt.

In deze masterclass wordt er een ornament gemaakt van verschillende soorten koord en band van ongeveer 15 cm x 15 cm, op een linnen ondergrond. De stof wordt daarvoor eerst opgespannen in een rechthoekig borduurraam.
Verder laat Marjolein je ook manieren zien hoe je losse passementsversieringen kan maken die je bijvoorbeeld kan toepassen als sluitingen op een jas.

We starten de masterclass met het opspannen van het linnen in het borduurraam. Doordat de stof strak is ingespannen in een houten frame, heb je je handen vrij om de koorden en het band met naald en draad op de stof te kunnen bevestigen. Een patroon overbrengen op de stof kan op verschillende manieren, dit komt uitgebreid aan bod. Verder leer je aan- en afhechten van een koordbevestiging en het bevestigen van het materiaal met verschillende (sier)steken. Doordat er materiaal van verschillende diktes wordt gebruikt, glans en mat, ontstaan er mooie 3 d effecten. Draad wat over een vulling van koord wordt bevestigd zorgt voor extra reliëf, ook dat komt aan bod.

Vooropleiding en benodigdheden
Een ruime naai- of borduurervaring is niet nodig. Enige ervaring met naald en draad is wel gewenst.

Voor de masterclass heb je de volgende hulpmiddelen nodig om mee te nemen: een rechthoekig borduurraam waarin een lapje stof kan worden opgespannen. Keperband om de stof mee op te kunnen spannen. Als je niet beschikt over een borduurraam kan je deze lenen. In dat geval zorgt Marjolein ook voor keperband om het raamwerk mee in te kunnen spannen. Verder neem je een doosje spelden, een centimeter, een schaar en eventueel een vingerhoed mee.

Wees van harte welkom om deel te nemen aan deze workshop en laat je inspireren door mooie materialen en nieuwe mogelijkheden!

Docent:
De workshop wordt gegeven door Marjolein van der Heide, Broderie d’Art designer. Laat je alvast inspireren door de mooie website van Marjolein!

Inschrijven:
Schrijf je in op deze pagina.

Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op de inschrijvingen. Vind deze hier.

Locatie Textilice:

  • Textilice