Workshop Blockprinten met houten handgestoken blockprints uit India

 

Leer de basistechniek van het afdrukken met blockprints op papier en stof. Ontdek het effect van kleurgebruik en de kracht van de herhaling in het maken van je eigen unieke textiel. 

Waar en wanneer?
Datum: zaterdag 16 september 2023
Locatie: het oude klooster / museum op de Breusterstraat 27, Eijsden, nabij Maastricht. Recht voor de deur gratis parkeren.
(Tip: via NS , Kruidvat, Primera, Hema e.d. zijn vaak goedkope treinkaartjes te krijgen.)

Tijdstip: 10.30-16.30u (pauze van 13-13.45u

Kosten
De prijs is € 150,- inclusief BTW, oefenpapier, textielverf, gebruik blockprints en overige afdrukmaterialen.

Voor wie?
Voor iedereen die graag wil leren werken met mooie houten blockprints en zijn eigen stoffen wil bedrukken. Je kan denken aan b.v. een toepassing in een kledingstof (incl. accessoires, b.v. een shawl) of woontextiel (b.v. tafelkleed, theedoek of gordijnstof).

Doel
Deze cursusdag bied je een kennismaking met blockprinten en de mogelijkheden die deze techniek heeft. Je leert de blocks hanteren, een goede afdruk maken, nadenken over herhaling en kleurgebruik, hoe de blocks schoon te maken en je textielwerk te fixeren.

Blockprinten is bij uitstek een techniek die je kan integreren in het werk dat je al maakt. Het plezier van het werken met de blockprints zit er gedeeltelijk in dat de motieven waar je mee werkt zo al mooi zijn, en dus een feest zijn om mee te werken.

We beginnen de dag met een korte inleiding op de geschiedenis en de toepassing van blockprinten in India en Nederland. Daarna leer je hoe de verf aan te brengen en oefen je het afdrukken op papier. Vervolgens maak je een proef op papier met het oog op de door jouw meegebrachte stof. Je gaat naar huis met een bedrukte stof die je verder kan gebruiken om iets van te maken.

De workshop biedt je de gelegenheid om kennis te maken met blockprinten en te ervaren of het een techniek is die bij je past en te onderzoeken of je deze bij het (textiel-)werk dat je al doet kan inpassen.

Een vervolg kan later gemaakt worden met een tweede cursusdag om te leren werken met het aanbrengen van lagen, randen of een meerkleurige patronen. Ook kan je dan je eigen blockprints laten maken (op offertebasis) om mee te werken.

Vooropleiding en benodigdheden
Ervaring met blockprinten is niet nodig. Kennis en ervaring met b.v. zeefdrukken en dessinontwerp geeft een voorsprong, maar er zijn geen speciale vaardigheden nodig om deel te nemen. In overleg breng je jouw eigen stof mee. Deze moet lichtgekleurd, voorgewassen en gestreken zijn en bij voorkeur natuurlijk (b.v. katoen, zijde, wol, linnen). Je kan natuurlijk ook upcyclen waarbij je een (vintage) textiel meeneemt en deze een nieuw leven geeft door deze te bedrukken. Neem zelf een schort mee om je kleren te beschermen tegen de textielverf waar we mee werken en uiteraard je (eventuele) eigen blockprints om uit te proberen. Je staat voornamelijk bij het blockprinten, dus trek makkelijke schoenen aan.

Je bent van harte welkom om kennis te maken met deze erg leuke en ontspannende ambachtelijke techniek.

Docent:
De workshop wordt gegeven door Nathalie Cassee, zij richtte het eerste blockprintatelier in Nederland op. Vind hier meer informatie over De Katoendrukkerij.

Inschrijven of vragen?
Mail naar  nathalie@dekatoendrukkerij.nl

Algemene voorwaarden zijn van toepassing op de inschrijvingen.

Locatie Textilice:

  • Textilice